Veelgestelde vragen luifeldoek

Hier vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot het vervangen van uw luifeldoek. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.


Doekvervanging mogelijk bij ieder type zonnescherm

Kan het zonweringdoek van zowel een uitval- als een knikarmscherm worden vervangen?

Bij zowel uitval- als knikarmschermen is het mogelijk om zelf het doek hiervan te vervangen. Of het nu om een handbediend of elektrisch scherm gaat. De techniek en mechaniek van zonneschermen werken namelijk volgens hetzelfde principe. In onze montagevideo's laten wij u stap voor stap zien hoe u eenvoudig uw zonweringdoek kunt vervangen. Daarnaast ontvangt u bij uw bestelling een montage-instructie waarop u alles nog eens kunt nalezen.

Het opmeten van het zonweringdoek

Hoe meet ik het doek van mijn zonnescherm op?

Bekijk onze opmeetvideo waarin wij u stapsgewijs uitleggen hoe u uw bestaande luifeldoek op dient te meten.

Met behulp van een rolmaat kunt u bij de bovenbuis of bij de voorlijst van het zonnescherm de breedte van het huidige zonweringdoek opmeten. U dient van links naar rechts de exacte breedte te meten van het bestaande doek, niet de breedtemaat van het zonnescherm.

Veelal betreft de uitvalmaat (oftewel de hoogte) een standaard maat van 1.60m, 2.00m, 2.50 of 3.00m. Wanneer u een uitvalmaat meet van 2.35m en er bevindt zich nog een extra slag doek op de rol van de bovenbuis, dan dient u nog zo'n 15 tot 20 cm op te tellen bij uw uitvalmaat. Dit extra stuk komt de speling op het zonweringdoek ten goede en voorkomt dat u de buis ziet, wanneer het luifeldoek helemaal uithangt.

Heeft u nog vragen met betrekking tot het opmeten van uw huidige doek? Neem gerust contact met ons op.

Kleurstalen verzoek

Kan ik kleurstalen ontvangen?

Wanneer u zich in de eerste stap van het bestelproces bevindt of op de assortimentspagina, kunt u een foto van iedere doekkleur in daglicht bekijken. Overigens wordt iedere doekkleur die u selecteert ook geprojecteerd op het zonnescherm wat u daarnaast ziet afgebeeld. Heeft u toch twijfels over de door u gewenste doekkleur, dan kunt u altijd een kleurstaal opvragen. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@zonneschermdoek.be of door te bellen 0800 - 24280. Aan het toesturen van kleurstalen zijn geen kosten verbonden.

Kenmerken zonweringdoek

Wat zijn de kenmerken van het zonweringdoek?

De zonweringdoeken die wij aanbieden zijn van het vooraanstaande merk Tibelly. Alle doeken uit deze collectie zijn voorzien van een water- en vuilafstotende coating. Ieder op maat geconfectioneerd luifeldoek wordt geweven uit in de massa gekleurde acrylvezels. Ieder doek krijgt een uitzonderlijke, langdurige kleurechtheid doordat de kleur zich in het hart van de vezel bevindt. 

Afgezien van de kleur van het doek houden Tibelly zonweringdoeken tenminste:

 • 90% van de UV-straling (99% van de UVB-straling)
 • 70% van de zonnewarmte
 • 72% van de zichtbare straling tegen.

Een Tibelly zonnedoek kunt u eenvoudig reinigen. Het doek reinigen met een borstel en lauw water is voldoende voor een lange levensduur.

Waterdicht zonneschermdoek

Kan ik ook een waterdicht zonneschermdoek bestellen in plaats van waterafstotend?

Alle luifeldoeken in ons assortiment zijn waterafstotend, dit houdt in dat deze zijn voorzien van een water- en vuilafstotende coating. Tevens bieden wij waterdichte zonneschermdoeken aan. Bij deze doeken zijn de vezels nog dichter tegen elkaar aan geweven. Bovendien wordt het zonnedoek voorzien van een speciale coating en is de stof dikker dan een waterafstotend zonweringdoek.

Waterdichte zonneschermdoeken bieden wij aan van het befaamde merk Dickson. Via deze link kunt u de collectie doekkleuren bekijken, klik hierbij op Orchestra MAX. De prijs per vierkante meter voor een waterdicht zonweringdoek betreft €54,95 (inclusief BTW), ongeacht de doekkleur.

Wilt u een waterdicht doek bestellen? Stuur dan een e-mail naar info@zonneschermdoek.be of geef in het opmerkingenveld van het stappenplan aan dat u een waterdicht luifeldoek wilt bestellen. 

Naadloos zonneschermdoek of in banen

Welke zonneschermdoeken worden naadloos geconfectioneerd en welke met stiknaden?

Naadloze confectie
In ons assortiment bevinden zich vijftien doekkleuren die uit één stuk (dus zonder naden) vervaardigd kunnen worden. De volgende doekkleuren kunnen naadloos geconfectioneerd worden:

 • T100 (wit)
 • T101 (licht beige)                   
 • T102 (beige)
 • T107 (geel) t/m 200 cm uitval
 • T109 (okergeel) t/m 200 cm uitval
 • T112 (rood)
 • T113 (donkerrood)
 • T117 (donkergroen)
 • T118 (blauw)
 • T139 (donkergrijs chiné)
 • T121 (lichtgrijs)
 • T122 (grijs)
 • T131 (carbon)
 • T365 (zwart/antraciet met licht wit streepje)
 • T366 (taupe)
 • T367 (antraciet grijs)
 • T368 (zwart)

Bijna alle naadloze doekkleuren zijn te verkrijgen in de volgende uitvalmaten: 1.60m, 2.00m, 2.50m en 3.20m. De doekkleuren T107 en T109 zijn enkel verkrijgbaar in de uitvalmaten 1.60m en 2.00m. Daarnaast is de doekkleur T365 alleen leverbaar in de uitvalmaten 2.00m, 2.50m en 3.20m.

Stiknaden
Alle zonneschermdoeken uit ons assortiment met een streepmotief worden in banen van 1.20m geconfectioneerd. De stiknaad die beide banen aan elkaar verbindt, kan tegenwoordig zowel worden verlijmd als gestikt. Een zonweringdoek wordt standaard gestikt, aangezien deze methode minder arbeidsintensief is dan verlijmen. Wilt u graag een verlijmd zonweringdoek bestellen? Geef dit dan aan in het stappenplan bij het opmerkingenveld. Er zijn geen meerkosten verbonden aan het verlijmen van uw luifeldoek. 

Ook een aantal effen doekkleuren worden niet naadloos geconfectioneerd, bijvoorbeeld TT19 en 120 (donkerblauw).

Afwerking zonweringdoek

Hoe wordt het zonneschermdoek afgewerkt?

Luifeldoek in banen
Alle luifeldoeken in onze collectie worden voorzien van een zoom aan de boven- en onderzijde. Deze zoom kan worden gebruikt om een doekpees in te schuiven. Ieder zonweringdoek dat in banen is geconfectioneerd, wordt standaard uitgevoerd met een dubbel gestike naad bij de onderzoom. Dit wordt gedaan, omdat op de onderzoom van het luifeldoek de meeste druk staat. Door de dubbel gestikte naad, wordt de levensduur van het zonweringdoek verlengd. Allebei de zijkanten van het zonneschermdoek bezitten een zijzoom van ongeveer vijf centimeter.

Naadloos zonweringdoek
Zonweringdoeken zonder naden worden aan beide zijkanten ultrasonisch gesneden. Dit houdt in dat er geen zijzoom zit aan de zijkant van het zonweringdoek. Dit zorgt ervoor dat er zich geen verdikking voordoet bij het oprollen. Tevens voorkomt ultrasonisch snijden dat het doek gaat rafelen aan de zijkant. Naadloze zonneschermdoeken worden ook aan de boven- en onderzijde voorzien van een zoom, met als doel het inschuiven van een doekpees.

Doekpezen

Wat zijn doekpezen?

In ieder zonnedoek zit aan de boven- en onderzijde een zoom waarin zich een kunststof of aluminium doekpees bevindt. In de boven- en onderzoom is een kleine opening aanwezig, waar u de doekpees in en uit kunt schuiven. Wanneer u uw oude zonweringdoek verwijdert, kunt u de doekpezen uit het doek schuiven waarna u deze kunt hergebruiken. Na zo'n 10 tot 20 jaar kan het echter voorkomen dat de pezen zijn versleten. Wij bieden u daarom de mogelijkheid om in de derde stap van het bestelproces doekpezen toe te voegen aan uw bestelling. U heeft hierbij de keuze uit 5 of 6 mm pezen. In een van onze video's laten wij u zien hoe u de dikte van uw huidige doekpezen kunt opmeten. Een paar nieuwe doekpezen kosten €19,95 afgezien van de afmetingen van uw luifeldoek.

Volant - strook doek onder uw luifel

Kan ik ook een volant (strook textiel onder uw luifel) toevoegen aan mijn bestelling?

De strook textiel die zich onderaan de voorlijst van uw luifel bevindt, wordt een volant genoemd. U kunt in de derde stap van het bestelproces een volant toevoegen aan uw bestelling. De volant wordt in dezelfde kleur geconfectioneerd als de door u gekozen zonneschermdoekkleur. De volant kan op twee wijzen worden afgewerkt, namelijk golvend of recht. Daarnaast kunt u de keuze maken uit drie verschillende volanthoogtes, namelijk 25, 30 of 35 cm.

Onderdelen voor uw zonnescherm

Levert u ook zonweringonderdelen?

U kunt via onze website nieuwe doekpezen bestellen voor uw zonweringdoek. In de derde stap van het bestelproces voegt u voor €19,95 nieuwe doekpezen toe aan uw bestelling. Echter kunt u uw bestaande doekpezen hoogstwaarschijnlijk hergebruiken. Doekpezen slijten in de regel pas na 15 tot 20 jaar. 

Monteur inhuren

Kan ik mijn zonneschermdoek laten vervangen door een monteur?

Wij raden u aan eerst onze montagevideo's te bekijken. Hierin laten wij u stapsgewijs zien hoe gemakkelijk het is om zelf uw luifeldoek te vervangen. Bovendien ontvangt u van ons een montage-instructie waar wij nog eens stap voor stap uitleggen hoe u uw bestaande doek vervangt.

Wij hebben geen zonweringmonteurs in dienst en kunnen u helaas ook niet in contact brengen met een ervaren zonweringmonteur in uw regio. Veel klanten die graag de montage uitbesteden, vragen hulp van kennissen, vrienden of buren. Een andere optie is het uitbesteden van de montageklus aan een dienstenwebsite.

Verzending van uw zonneschermdoek

Hoe wordt mijn nieuwe zonneschermdoek verzonden?

Zonneschermdoek.be levert zonneschermdoeken door heel België en Nederland. Uw zonweringdoek wordt op een kartonnen koker gerold, waardoor er geen vouwen in uw nieuwe doek ontstaan. Binnen 2 tot 3 weken wordt u op maat geconfectioneerde zonnedoek kosteloos bij u thuis afgeleverd. Besteed u minder dan €300,-, dan worden er €14,95 verzendkosten in rekening gebracht.

U ontvangt van ons de dag voorafgaand aan de bezorging van uw bestelling een e-mail. Hierin geven wij aan wanneer uw bestelling wordt bezorgd.

Betaalmogelijkheden

Uit welke betaalmogelijkheden kan ik kiezen?

Wij bieden u diverse opties aan om uw bestelling af te rekenen:

 • Het volledige bedrag betaalt u direct in één keer via iDeal of MisterCash.
 • U betaalt 40% van het totaalbedrag aan via MisterCash. De resterende 60% van het totaalbedrag betaalt u vervolgens contant bij levering van het zonweringdoek (onder rembours) aan de chauffeur. Let op! Hier zijn €7,95 rembourskosten aan verbonden.
 • U kunt tevens betalen middels creditcard (MasterCard, Maestro en Visa), hiervoor brengen wij €4,95 in rekening.
 • Betaal middels KBC/CBC.
 • Reken uw bestelling af middels Belfius Direct Net.

Alle genoemde prijzen op de website zijn inclusief 21% BTW.

Garantie en eventuele klachten

Wat is de garantie op producten van Zonneschermdoek.be en wat kan ik doen bij een eventuele klacht?

Doordat wij zonweringdoeken aanbieden van het vooraanstaande merk Tibelly, kiezen wij voor een leverancier met veel ervaring op het gebied van kwalitatief hoogwaardig acryldoek. Zonneschermdoeken van Tibelly worden geproduceerd met als doel duurzuum buitengebruik. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van in de massa gekleurde acrylvezel, welke voldoet aan

In de volgende gevallen kan Sunshade Europe, het bedrijf achter Zonneschermdoek.be, aansprakelijk worden gesteld:

 • De afwerking van uw zonweringdoek is niet in orde:
  Is het geleverde zonweringdoek niet netjes afgewerkt? Bevindt er zich bijvoorbeeld een gat in het zonweringdoek of is er sprake van een weeffout? Laat het ons weten door een of meerder foto's van de situatie naar ons te e-mailen via info@zonneschermdoek.be. Op basis van deze foto's kunnen wij in negen van de tien gevallen de situatie beoordelen.  
 • Transportschade:
  Tijdens het vervoeren van uw zonweringdoek, kan er schade ontstaan. Uiteraard doen wij er alles aan om dit te voorkomen, daar uw bestelling in twee lagen plastic is ingepakt en uw zonweringdoek op een koker wordt gerold. Bevindt er zich toch een scheur in het zonweringdoek of is er een vlek ontstaan? Graag ontvangen wij een of meerdere foto's van de transportschade, zodat wij de situatie zo goed mogelijk kunnen beoordelen.

U dient in bovenstaande gevallen binnen een redelijke termijn van twee maanden na de ontdekking van de fout bij ons een klacht in te dienen. Er zal dan zo spoedig mogelijk een oplossing worden gezocht.

In de volgende situaties is Zonneschermdoek.be niet verantwoordelijk voor de ontstane schade:

 • Foutieve kleurkeuze:
  Wij bieden u de mogelijkheid om kosteloos een kleurstaal aan te vragen indien u twijfelt over een of meerdere doekkleuren. Indien u hier geen gebruik van heeft gemaakt en de door u bestelde kleur is bij ontvangst niet naar wens, dan kan Zonneschermdoek.be hier niet voor aansprakelijk worden gesteld. 
 • Foutieve breedte- of uitvalmaat:
  Het opmeten van uw bestaande zonweringdoek geschiedt op eigen risicio en hier kan Zonneschermdoek.be niet voor aansprakelijk worden gesteld. Een meetfout is dus uw eigen verantwoordelijkheid.
 • Wafel- of plooivorming:
  Bij zonweringdoeken die zijn voorzien van stiknaden, kan wafel-of plooivorming ontstaan. Dit verschijnsel komt tot stand door de dubbele dikte rond het niveau van de naden in combinatie met de spanning die uitgeoefend wordt op de armen van uw luifel. In de praktijk kan dit probleem zich voordoen bij een hevige regenbui. Ook in dit geval kan Zonneschermdoek.be in geen geval aansprakelijk worden gesteld. Deze onregelmatigheden doen in geen geval afbreuk aan de technische prestaties en levensduur van uw zonweringdoek.